Online nieuwsbrief, klik hier om naar de website te gaan.

MijnPakkieAn
Nieuwsbrief februari 2014
Nieuwe items Afmelden Contact Website
Monogrammen A Centaur speldenblikje Garen winder Vis Herstel setje Vintage kraag Mara toonbankkastje Breischede Zilver Kluwenhouder Mauchline Breischede Reitsma Jr Educatie vitrine Katoen Naaldenkoker vis Herstel setje Stoppaddestoel Gütermann speldenkussen Sew Retro Montage Sew Retro Reels La femme chez elle 1928 Juni de Poppen van Tante Hilde Retro stof Mousy Mouse Hart 16mm Vlaggetjes Groot Little miss Y's wardrobe Kruissteek mapje Monogrammen Ackermann's Gold Schlussel kastje Slabber Hip Oud klosje machine garen Dowton Abbey Lady Edith Woodlands knits 01 Happy girls 18mm Bloem Bruin 18mm Retro stof Kat groen
De maand waarin de handwerkbeurs Zwolle plaatsvindt.
Grote handwerkbeurs met ruim 150 stands, meer informatie te vinden op www.handwerkbeurs.nl.
Mijnpakkiean is te vinden op standnummer 122 net als vorig jaar aan de korte kant van het horeca terras. Wij nemen weer allerlei antiek mee zoals boeken-patronen-naaigerief-garens. Maar ook weer vintage-, moderne fournituren en een groot assortiment moderne stofjes met extra beurskortingen!
We zijn dus druk met de voorbereidingen, niet alles kan mee dus mocht je voor iets speciaal komen dan kun je me altijd mailen en zorg ik dat het ingepakt wordt.

Antiek Weetje
BREIEN
Tot de oudste manier van kleding maken behoort het weven en breien. Men vermoedt dat het breien ontstaan is in Egypte of Arabische landen. In eerste instantie werden daar vloerkleden en wandtapijten gebreid. De kooplieden brachten de waar en de techniek hiervan naar Zuid Europa. Vandaar is het verspreid over de hele wereld.

Fragmenten van breiwerk zijn gevonden in graftombes die dateren uit de 4e en 5e eeuw na Christus. In de middeleeuwen werd al gebreid met dunne pennen en zelfs al in de rondte. Hiervan is een voorbeeld te zien op een altaarpaneel waar Maria een kledingstuk breidt met 4 pennen..

In Engeland kende men halverwege de 16e eeuw al breischolen, waar mannen en vrouwen het breien leerden. Hierna konden ze dan in hun levensonderhoud voorzien door bijv. mutsen, sokken, kousen e.d. te breien voor de rijkere burgers.

Het eerste echte breipatroon in Engeland schijnt uit 1655 te zijn, pas na 1835 verschijnen er meerdere patroonboeken.
In Nederland heeft men een breischooltje gehad, maar alleen voor jonge kinderen. In de weeshuizen werd veel op bestelling gebreid, de opbrengst hiervan ging naar het weeshuis.
Deze kledingstukken rekent men tot de nuttige handwerken.

Rond 1840 komt er in Nederland verandering op breigebied.
De huisvrouw ging zelf breien, naast dat het nuttig moest het ook fraai zijn. Dat hield in; fijner garen, mooie patronen. De gebreide kralentasjes en kousenbeurzen kwamen in opkomst. De luxe attributen doen hierdoor ook hun intrede; zilveren breidoppen, sierlijke breischedes en fraaie kluwenhouders.
Chatelaine klem met breidoppen en kluwenhaakje

Kluwenhouders
*Kluwenhouders; een bakje, mandje of doosje waar je de bolletjes wol in kunt bewaren; meer info nieuwsbrief december 2012
*breischede; bevestig je als er een oog aan zit met een koord of veter rondom je middel, zo zat hij stevig vast op de juiste plek. Sommige breischedes hebben een speld op de achterzijde voor dezelfde functie. Of men stak de schede met de punt achter de broekriem/band of rok/schort band, dit waren dan meestal de houten , lederen. of schedes van stro.
De herders, vissers en boeren maakten ze van beschikbare materialen en later kwamen de zilveren, benen en gouden luxe varianten in de 18e eeuw voor de rijkeren toen zij ook zelf gingen breien. Je stak een naald in deze schede en zo kon je zonder alle naalden vast te moeten houden breien, dit werkte sneller en voelde stabieler.
*Breidoppen; de breinaalden waren soms erg scherp waaraan je je flink kon verwonden als je er in pakte. Hiervoor kwamen de breidoppen om de punten af te schermen als je je breiwerk opbergde. Eerst de eenvoudige kurken en houten dopjes maar ook dit item werd later in de meest mooie gouden en zilveren vormen gemaakt. Van dit laatste is Hb051 een prachtig voorbeeld.
Een chatelaine klem met een haakje voor een bolletje garen aan te hangen en breidoppen in de vorm van een sleutel. Via de klem draag je hem aan je rokband.
De sleutel kun je openen en elke helft past op het einde van de breinaalden, het kettinkje is verstelbaar zodat je de naalden op lengte tussen de doppen kunt klemmen.
Breidoppen Breischedes Krantjes Breinaaldenkokers

Zelfmaakidee
De nieuwe stofjes van Henley Studio zijn al bij veel klanten in de smaak gevallen dus nog snel een extra levering binnnen gekregen deze week.
De mooie retro sewing printjes zijn goed te gebruiken voor kleding, naaimachine hoes etc., maar lenen zich ook goed voor kleine objecten zoals het eenvoudige patroontje uit het boek vrolijke naaiwerkjes; Naaldenmapje.

Zelfmaakidee februari 2014 Nodig:
2 restjes stof
vilt
knoopje, bandje voor versiering
strijkbare vlieseline
kartelschaar
meetlat
strijkijzer
garen
Zelfmaakidee


  1. Uit vilt knip je een buitenomslag 21x13cm (Deze maat ook uit de vlieseline)

  2. Uit stof knip je een voering 22x14cm.

  3. Uit vilt knip je een rechthoek 19x11cm voor de  bladzijden, mooi als je hier een kartelschaar gebruikt.

  4. Uit stof knip je een rechthoek 11x9cm voor decoratie van de omslag. Hierbij heb ik ook een mooi klein glasknoopje en een stuk initiaalband gebruikt.

  5. Sla de randen van de voering 5mm om en strijk deze glad, de hoeken sla je schuin om en schuif een passend stuk vlieseline tussen de vilten omslag en de voering. Spelt alles op zijn plaats en stik het mapje op de rand door.

  6. De applicatie strijk je op de plakvlieseline en knip deze in de juiste vorm met een kartelschaar en strijk deze vervolgens op de voorkant. Stik deze op het randje door zodat hij goed blijft zitten. Tegelijk kun je dan het initiaalbandje vastzetten op een plek die jij mooi vind. Neem garen dat ook past bij het voeringstofje want je ziet de stiksels op de achterzijde.

  7. Vouw het mapje doormidden en strijk het. Doe dit ook met het vilt en de bladzijden. Schuif deze in het mapje zodat de vouwen op elkaar liggen. Sluit het mapje en speld de laagjes bij de rug op elkaar. Zet de tranporteur omhoog en stik de vouwrand door.

  8. Het knoopje naai je er met de hand op. Dit soort versieringen kun je naar wens toevoegen. En klaar is dit handige mapje voor je rondslingerende naalden en spelden.

Zelfmaakidee
Zelfmaakidee
Zelfmaakidee
Zelfmaakidee
Zelfmaakidee
Zelfmaakidee Zelfmaakidee Zelfmaakidee

Nieuws
Onder de rubriek moderne stoffen hebben we nieuwe ontwerpers.

Henley Studio met oa
* Sewing Retro

* Dowton Abbey printjes gebasseerd op kleding uit de zeer beroemde Engelse serie over het leven van een aristocratische familie in 1914 net na het zinken van de titanic.

* Monaluna met hoog kwaliteit biologische jersey, zeer zachte stevige elastische katoen.
Sewing Retro Dowton Abbey Monula
Mocht je de stofjes en fournituren liever komen bekijken dan kan dat altijd bij ons in het atelier in Eindhoven.
Vaak ben ik daar aan het werk maar bel of mail van te voren even, dan zorg ik dat ik er zeker ben.

AGENDA
13, 14, 15 en 16 februari 2014 Handwerkbeurs Zwolle
16 maart 2014 FeelGoodMarket Eindhoven
12 en 13 april 2014 Verzamelaarsjaarbeurs Jaarbeurshallen Utrecht

Facebook Vind ons leuk op facebook en merk als eerste dat er nieuwe artikelen op de site worden geplaatst.
© 2007-2019 MijnPakkieAn